jetel

Červený jetel

(trifolia pratense, red clover)

Zemědělská plodina, vyskytuje se v Evropě a přilehlých částech Asie a Afriky. Jeho efekty byly objeveny v 19. století, když měly ovce, pasoucí se v Alpách na loukách s červeným jetelem, potíže se zabřeznutím (=estrogenní efekt, vlastně jakási “přírodní antikoncepce”). Dnes jedna z nejpopulárnějších složek klimakterických produktů.

Hlavní bioaktivní složky

  1.  isoflavony: formononetin, biochanin A, daidzein, genistein, pratensein, trifoside
    O jejich účinku pojednává sekce isoflavony. Narozdíl od (pouze) sójových extraktů (daidzein, genistein) se v jeteli nachází pestřejší škála isoflavonů, a proto je považován za účinnější na klimakterické příznaky.
  2. coumariny
    Působí podobně jako lék warfarin (=coumadin), a proto je třeba zvýšené opatrnosti u pacientů na tomto léku (kontroly srážlivosti krve).

Medicínský souhrn

Červený jetel obsahuje řadu isoflavonů, které působí proti menopauzálním příznakům (návaly, zlepšení vaginální cytologie, snížení krevní hladiny triglyceridů, zlepšení psychického stavu).